Net als in de reguliere mode is voetbalkleding vrijwel altijd aan verandering onderhevig geweest. Momenteel zijn de broeken lang en wijd, accentueren de shirts de V-vorm van het afgetrainde bovenlichaam en zijn kousen eigenlijk een soort beenwarmers. Hoe het over vijf jaar zal zijn weten we niet, maar het is wel leuk om eens terug te blikken.

 

Jaren '70 en daarvoor: sponsorloze shirts

Sponsoren waren er in de voor het Nederlandse voetbal roemruchte jaren '70 bijvoorbeeld nog niet, pas vanaf 1983 was het toegestaan om reclame te maken voor bijvoorbeeld elektronica (Vitesse: AKAI en PSV: Philips), kopieerapparaten (HFC Haarlem: Mita) of een bedrijf dat een verzekering auto aanbood, of voor andere zaken (Feyenoord: DSB, Fortis of Stad Rotterdam Verzekeringen). Het zijn iconische shirts nu, de tricots die nog niet werden ontsierd door bedrijfsnamen: de drie eerste Europacups van Ajax werden binnengehaald in een simpele longsleeve met een ronde hals in de clubkleuren. Zonder clublogo, kledingmerk of shirtsponsor. Alleen een rugnummer. De broekjes waren klein en strak en dat zouden ze tot in de jaren '90 blijven.

 

 

 

De Wondersloffen uit de jaren '40 en '50

Het frappante is dat die voetbalbroeken in nóg vroeger tijden juist even wijd waren als nu. Dus wat betreft het recyclen van oude stijlen vormt het voetbal geen uitzondering. Een jaren '50-legende als Faas Wilkes droeg niet alleen een ruim zittende sportbroek, maar ook een shirt dat bij de kraag een touwsluiting had. Generatiegenoot Abe Lenstra van SC Heerenveen had daar weer een knoopjessluiting zitten, iets dat in de jaren '90 weer terugkwam. Ook het shirt was ruimer dan in de 70's en de schoenen, zoek die maar op in De Wondersloffen van Sjakie. Hoofdrolspeler Sjakie Meulemans zwoer bij zijn oude, hoge, bruin lederen schoenen van zijn held Voltreffer Vick. Hij moest regelmatig naar de sportwinkel in zijn stad Groningen omdat ze kwijt of kapot waren.

 

Schoenen in alle kleuren van de regenboog

Wat een verschil met de jaren '60 tot en met '90, toen diezelfde sportwinkels soepele, lage en lichtere zwarte kicksen verkochten. Om maar te zwijgen van het heden, nu je ze in alle kleuren van de regenboog kunt krijgen. Vaak met flitsende namen als Nike Mercurial Superfly 8 Elite FG Dream Speed 4, zoals Cristiano Ronaldo die draagt. In de 80's was de voetbalschoen van het merk Cruyff Sports populair, bijvoorbeeld het type Johnny Bosman, met 'platte neus voor een leep stiftje en verhard hakgedeelte voor een slimme hakbal'. Wist je trouwens dat het in die tijd mode was om korte witte sokken over je clubkousen heen te dragen? Wie weet komt dat ook weer een keer terug.